Momo legyőzése…

Momo valós veszély, vegyük komolyan

A napokban mindenhol Momo-ról írnak, aki horrorisztikus képével és fenyegetésekkel tartja rettegésben a tiniket WatsApp-on, Messengeren és ki tudja még, hogy hol fog megjelenni. A sajtó szerint már egy 12 éves kislány öngyilkosságát is közvetve Momo-hoz kötötték.

Kérlek ne haragudjatok, hogy nem tettem be ide a képét, de valami szörnyű kinézetű lényről van szó és elég sok helyen virít Momo fotója, gondoltam én elég, ha írok róla. Vagyis nem is róla, inkább arról, hogyan készíthetjük fel gyermekünket a Momo-hoz hasonló veszélyek ellen.

Előbb ismerje a Momo féléket, mint ahogy találkozik velük

Véleményem szerint a legfontosabb, ha az internet használat tiltása helyett inkább a gyermekek figyelmét kell felhívni az internet veszélyeire, mert nekünk felnőtteknek akármennyire is bagatell az effajta ijesztgetős dolog, egy tini a fenyegetéseket komolyan veszi. Még nem fejlődtek ki teljesen önvédelmi mechanizmusai, még sok esetben a szüleire van utalva érzelmileg is.

Ha nem tisztázzuk velük, hogy előfordulhat ilyen eset és nekünk nyugodtan szólhat, ha bármi kínos vagy ijesztő dolog történik, nagyon komoly következményei lehetnek. Felmerülhet a szülőkben, hogy ha tudja, hogy számíthat rám, akkor sem fogja elmondani. Lehet, hogy így is lesz. De sokkal nagyobb az esélye annak, hogy elmondja bármi is történik vele, ha nyíltak vagyunk a hasonló helyzetekre.

Ne tiltsuk, inkább tanítsuk

Ha tiltjuk gyerkőcünket a kütyüktől, nagy valószínűséggel a hátunk mögött fogja használni az internetet és mivel mi azt gondoljuk, hogy nem netezik, így teljesen védtelen lesz a Momo félékkel szemben.

Ha többször szóba kerül köztünk a téma, hogy milyen veszélyeket rejthet az internet, és mit hogyan kezelhet a gyerkőc, nagyobb a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni a Momo féle fenyegetéseknek sem.

Az első alapszabály a szülőknek az, hogy biztosítsák gyermeküket afelől, hogy bármivel fordulhatnak hozzájuk, segíteni fognak megoldani a helyzetet. Nem büntetés és szidalmazás lesz a vége. És ehhez tartani is kell magukat a szülőknek!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

A gyerek kíváncsi, hajtja még az az ősi motor, hogy mindent meg szeretne ismerni, ki szeretne próbálni. A gyerekek így tanulnak igazán! Véleményem szerint egy szülő feladata, hogy a gyermeke mellett álljon minden helyzetben és legjobb tudása szerint segítse, hogy megtanulja legyőzni félelmeit és kezelni a félelmetes (és általában ismeretlen) helyzeteket is. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy megbízzon bennünk a gyerek. Azt viszont csakis úgy érhetjük el, ha feltétel nélküli szeretettel viszonyulunk hozzá és bármiben is kéri a segítségünket, komolyan vesszük és mindent megteszünk azért, hogy a legjobbat hozhassa ki a helyzetből.

Mit tehet egy szülő?

A gyerekek másképp gondolkoznak, mint a felnőttek. Minden korszakban más a hormon háztartásuk, így más más viselkedésre készteti az alapszoftvere, ha szabad így fogalmaznom 🙂 Alap esetben a gyerekek nem rosszak és nem akarnak rosszat se maguknak, se a szüleiknek. Az, hogy az életük során, tetteik milyen reakciókat váltottak ki szüleikből, nagyon sokat alakít a későbbi viselkedésükön. Ha egyszer sem vették őket komolyan, nem kaptak biztató szavakat, nem dicsérték őket és mindentől tiltva vannak, könnyen alakulhat ki bizalomhiány a szülőkkel szemben. Ilyen esetben nagy felelősség hárul a szülőre, ha gyermekük nem mer hozzájuk fordulni segítségért. Úgy vélem a mai világban több veszély leselkedik a gyerekekre, mint a mi gyermekkorunkban és a szülőknek körültekintőbbnek kell lenniük.

Photo by Ludovic Toinel on Unsplash

Hagyjuk, hogy tanítson ő is minket

A világ fejlődik, a fejlődést nem lehet megállítani. Így ésszerűtlen tiltani is a gyermeket a fejlődésből származó új technikáktól. Sok szülőben benne van a félelem, hogy ha enged, elveszti a kontrollt a gyerkőc felett, mert ő nem tudja használni úgy az újdonságokat, ahogy a gyermeke. Viszont minél jobban tilt egy szülő, a Momo féléknek annál jobban kiszolgátatottá válnak a gyermekek. Kérek minden kedves szülőt, hogy vegye fontolóra a következő szavakat:

Érdeklődve fordulni a gyerkőc iránt, hogy mutassa meg, miket lehet / szokott csinálni például a telefonjával – Miért szereti, mit élvez benne? – sokkal hasznosabb, mint tiltani tőle, mert nem ismerjük. Ha megkérjük, hogy mi is hadd próbáljunk ki ezt azt, ami nekünk is tetszik és elszórakozunk közösen, a kapcsolatot is, vele együtt pedig a bizalmat is építjük gyermekünkkel, nem csak a tudásunk fejlődik.

Momo a fent leírt szempont alapján nevelt gyerekeken kisebb fogást talál, mint azokon, akikre a szüleiknek nincs idejük vagy energiájuk. Fogadjuk el, hogy a gyerekek kíváncsiságát ki kell elégíteni. És kontroll alatt csak úgy tarthatjuk, ha bizalmat építünk ki gyermekünkkel, nem pedig a tekintélyes szigor alapú nevelést választjuk.

Ha szeretnél Te is többet tenni gyermekedért, de úgy érzed elakadtál, töltsd le “A boldog gyerek titka!” című ingyenes anyagomat.

Ha szeretnél közösségünkhöz csatlakozni, itt jelentkezhetsz a Szülő-terelgető facebook csoportba.

Facebook oldalamat pedig ide kattintva érheted el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük