fbpx

Bemutatkozás – én és a módszerem…

Bemutatkozás – én és a módszerem…

Szülő, gyerek coaching – ontológiai coaching

Gyalog Hortenzia vagyok, életvezetési és gyermek coach (hivatalosan kids life coach).

Két gyönyörű gyermek édesanyjaként személyes indíttatásom is van, hogy minél többet megtanuljak a gyermekekről, egyben az emberekről és alkalmazzam a megtanultakat az életemben, hogy a megteremtett harmonikus családi légkört fenn tudjuk tartani. Tudásommal szeretnék segíteni minél több szülőnek és gyermeknek, hogy együtt tudják megteremteni a saját harmonikus családjukat, ami az élet hullámzó tengerén mindig biztonságos szigetként várja haza a nyugalomra és biztonságra vágyó tagjait. Módszeremmel szeretnék olyan kulcsot adni a hozzám forduló gyermekek és szüleik kezébe, amivel a jövőben akár önállóan is át tudják hidalni az eléjük táruló problémának tűnő életeseményeket.

Hiszem, hogy módszeremmel egy olyan változást indíthatsz be életedbe, szemléletedbe, ami rugalmassá, magabiztossá, felelősségteljessé teheti a hozzáállásodat az élet kihívásaival szemben. Más néven reziliens személlyé válhatsz.

Módszerem az ontológiai coaching megrendíthetetlen alapjaira építettem. Az ontológiai coaching során a gyermek és/vagy szülő által használt nyelvi metaforákon keresztül megismerhetjük a világnézetét és együtt felderíthetjük annak hibás heurisztikáit (viselkedésmintáit). A legtöbb elakadás, a legtöbb kilátástalannak tűnő helyzet hátterében egy megrendíthetetlennek érzett hibás viselkedésminta áll. A coaching konzultációk során detektív módjára tárjuk fel közösen ezeket, majd olyan mintázatot alakítunk ki, melyet a gyermek és/vagy szülő magának érez és élhetővé teszi újra a világát.

Gondolatainkat érzelmeink irányítják, melyek újabb érzelmeket hoznak létre, amelyek újabb gondolatokat hívnak elő. A legtöbbször úgy érezhetjük, hogy akaratunk ellentmond érzelmeinknek és egy paradox (ellentmondásos) helyzetbe sodor minket, ahol képtelenek vagyunk eldönteni mi a helyes számunkra vagy olyan elvárással vagyunk a másik iránt, aminek megvalósítása lehetetlen (pl. „Azt szeretném ha Te azt szeretnéd, hogy…” ). A gyermekek és szüleik között hasonló helyzetek tömkelege alakulhat ki és ha nem tudjuk rugalmasan kezelni a hasonló érzelmeinket, konfliktusokat szül, amiket ha szintén nem tudunk kezelni, el is harapózódhat a helyzet. Az ilyen esetekben egy a szülő számára közeli forrástartományon (ami lehet egy kedvenc vers, filmrészlet, zene) keresztül együtt más-más nézetből barangolhatjuk be a meglévő élethelyzetet és ismerhetjük fel benne a megoldást jelentő új szempontokat, mely segítségével újra strukturálhatjuk a hibásan működő részeket.

Gyermekek esetében meséken, gyermekdalokon keresztül tudunk a gyerkőccel együtt közösen új élhetőbb világokat teremteni, mely a gyermekek és szüleik számára is egyben szerethető és használható új világgá válik a harmonikus család fényében.

Hiszem és vallom, hogy a probléma igazából csak egy számunkra még ismeretlen terep, melynek környezetét megismerve és újrastrukturálva akár lehetőséggé is válhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük