fbpx

Mire figyeljünk az első pár évben?

Mire figyeljünk az első pár évben gyerekünknél? – A feltétel nélküli szeretet fontossága

A gyerek fejlődésének kritikus periódusai

A szülő, gyerek kapcsolatban az idő múlásával periodikusan jelentkeznek kritikusabb időszakok, amik a gyermeki fejlődés természetes velejárója. Ezen kritikus időszakokból a három legfontosabb a Dr. Ranschburg Jenő Professzor Úr szavaival élve a következők:

  • ölelj át szorosan periódus (0-6 éves körig)
  • engedj el szakasz (6. életév körül)
  • hagyjál békén időszak (serdülő kor)

Ebben a cikkemben, azt a kérdést szeretném feszegetni, hogy mire figyeljünk oda az első pár évben? Milyen fejlődési szakaszokon megy át gyermekünk az évek folyamán és ez hogyan nyilvánul meg a mindennapi életben.

Sokszor ki szoktam hangsúlyozni – és ezt most is megteszem -, hogy a tudomány és az elismert eredmények általános igazságokat tárnak fel, mindig vannak kivételek és nagyon ritka, ha pontosan illik bárki esetére is az amit a tudomány is elismer. Minden módszer, minden törvényszerűség és minden stratégia, ami bárhol bemutatásra kerül, mindössze támpontként szolgálhat számunkra. Saját életünkre nézve tovább kell gondolnunk. Ebből adódik, hogy egyéni helyzetre szabott megoldásokat kizárólag a környezet megismerésével, háttér információk feltárásával és közös munkával tudunk elérni az adott helyzetre nézve, az adott helyzetben élőkkel együtt. 

Boldog gyermek
Photo by Filip Mroz

Pár szó a Professzor Úrról

Szeretném tiszteletemet kifejezni a Tanár Úr előtt ezzel a pár mondattal. Személy szerint sokat tanultam munkásságából.

Dr. Ranschburg Jenő (1935-2011) Magyarország elismert pszichológusa volt. Könyvei és előadásai nagy segítséget nyújtanak abban, hogy minél jobban megismerjük gyermekeinket és magunkat is. Ezáltal a gyermek, szülő viszony kiépítésében is nagy segítségünkre vannak művei.

Dr. Ranschburg Jenő
Fotó forrása: jokortv.hu

A gyerekek veleszületett tulajdonságai

Az a tény, hogy minden egyes csecsemőnek veleszületett temperamentum-jellemzői vannak, mára már elismert társadalmunkban is. Amikor megszületik egy baba, gyorsan kiderül, hogy nyugodtabb természettel bír-e vagy az izgágább vonalat kedveli. Azaz vannak olyan csecsemők, akik érzékenyebben reagálnak az ingerszegény környezetre. Ezek a babák, például sokszor éjszaka alvás helyett ordítanak. Ők az inger kereső gyerekek. Olyanok, akik pillanatok alatt unatkozni kezdenek, mindig kell tenniük valamit, különben nyugtalanná válnak és helyzetüket bizonytalannak érzik. Ezeknek a gyerekeknek a többségét meg lehet nyugtatni éjszaka azzal, ha valami halk zene vagy óraketyegés (úgy nevezett fehér zaj) megy a háttérben, miközben alszanak.

Éjszaka a gyermek
Photo by Bastien Jaillot on Unsplash

Van olyan ismerősöm, aki a telefonjára töltött le egy app-ot, ami fehér zajokat játszott és abból is a mosógép zúgását használta előszeretettel gyermek altatásra. Elmondása szerint nagyon hasznosnak bizonyult, csak a telefonja akkumulátora sínylette meg 🙂

Rosszul kezelt helyzetek – Milyen hatással van a gyerekre?

Ha a szülő ezt nem veszi észre időben és nem tudja megfelelően kezelni könnyen megeshet, hogy a gyermek átveszi az irányítást. Képzeljük el a következő szituációt: A gyerkőc sír, anyuka pedig egy „jó tanács” hallatán hagyja, hátha megunja a baba a sírást. A baba nem hagyja abba persze, mert szüksége van valami új elfoglaltságra, vagy egyszerűen anya közelségére. Anya gyötrődik, gyerek sír tovább. Majd meg szakad a szíve, ahogy hallja gyermekét sírni és kb 5 perc után nem bírja tovább. Odamegy hozzá, baba megnyugszik, anya boldog. Egy darabig… aztán egy másik alkalommal kezdődik elölről a helyzet. Anya erős, most 10 percig is bírta! Végül persze megint odamegy…

Cseperedik a gyerkőc és minél többször ismétlődik meg a leírt eset, annál jobban megtanulja: „ha kitartóan sírok, anya azt teszi, amit én szeretnék” – mert ha belegondolunk, ez történik 🙂 Így bátran kijelenthetjük, hogy ezekből a gyerekekből lehetnek az igazi, boltban hisztizős gyerekek! Következetlenségünkkel ebben a helyzetben akaratlanul is megtanítjuk Nekik, hogy ha kitartóan ordít, mindig megkapja, amit akar. Hagyjuk sírni egy darabig, de mindig megkegyelmezünk a végén Neki és felvesszük, ringatjuk, csak ne sírjon 🙁

Hisztimentes gyermek
Photo by Jomjakkapat Parrueng

Bántalmazó szülők – Milyen hatással van a gyerekre?

Viszont sokszor előfordul, hogy ilyen helyzetben a szülők is rossz következtetéseket vonhatnak le abból, ahogy gyermekük viselkedik. Nem gondolják végig úgy a helyzetüket, ahogy fentebb kifejtettem, hanem sokszor a gyermeket hibáztatják. Általában 2-3 évig bírja a szülő ezt a fajta hisztit, de egyszer elpattan a húr és a türelmét vesztett szülő keze csattanhat a gyerkőc fenekén.

Amikor ez először fordul elő, a gyermek meglepődik és engedelmeskedni fog. Itt is levonhat téves következtetést a szülő. Úgy gondolhatja, hogy akkor ez a megoldás. Ha rossz a gyerek, a fenekére csapok. Igen ám, de egy idő elteltével már egy kis popsira ütés nem lesz elég, mert a meglepetés ereje elvész a folytonos ismétlés miatt. Ha nem figyel a szülő oda, ezekben a helyzetekben csúnyán elharapózódhatnak a dolgok. Örökös kiabálás, ne adja ég folytonos verések és büntetések tarkítják a szülő palettáját vagy elkeseredésében vagy meggyőződésében nyúl ezekhez az eszközökhöz, mert valamit kezdeni kell a hisztis gyerekkel. 

Őrjöngő szülő
Photo by Gabriel Matula

A Tanár Úr szerint, ha nem tudatos nevelési célzattal, hanem csak felindulásból nagy ritkán nyitott tenyér csattan a gyerkőc popsián – itt hangsúlyos a nyitott tenyér és a popsi -, az nem olyan nagy gond, mint amikor érzelmileg, szavakkal döngölik földbe egyes szülők a gyermekük önérzetét…

Alárendelődő szülők. Milyen hatással van a gyerekre?

Természetesen vannak olyan szülők, akik semmilyen körülmények között nem bántanák gyermeküket, sőt. Próbálnak mindenben a kedvükbe járni, mondván: „Teszek róla, hogy mindig legyen boldog és ne érje soha kudarc!” vagy hallottam már azt is, hogy „Mindent megteszek neki, csak ne hisztizzen / ne zsarnokoskodjon már!” Bármi is az ok, nagyon valószínű, hogy fordítva fog elsülni a dolog. Ezekből a gyerekekből lesznek az igazi zsarnokok. Akik azt tanulják meg az élettől és a szüleiktől, hogy semmit nem kell tenniük azért, hogy mindenük meglegyen…

Ha belegondolunk, eléggé paradox a helyzet: A szülő azt szeretné, hogy a gyermeke ne legyen zsarnok és boldog legyen, ezért tesz meg mindent, amit a gyerek szeretne. Az eredmény: a gyerek zsarnok lesz és igazán boldog sem lesz nagy valószínűséggel. Köztudott, hogy a legnagyobb boldogságok egyike az az érzés, amit az ember akkor érez, amikor önszántából, saját erőfeszítéseivel, igazán sok munkával, rengeteg kudarc árán éri el célját.

Sikerélmény
Photo by Pablo Heimplatz

Meddig lehet mindent megadni gyermekünknek?

Az első időszakot (általában 0-1,5 év között) a szülőnek feltétel nélküli szeretettel és odaadással kellene kiszolgálnia. A feltétel nélküli szeretet természetesen a későbbiekben is elengedhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermek minden óhaját odaadással kellene kiszolgálnia 1,5 éves kora után is. Tény és való, ha az első másfél évben minden igényét kiszolgáljuk gyermekünknek, akármennyire is fárasztó, meghozza a gyümölcsét.

A Tanár Úr tapasztalatai is azt mutatják, hogy az ölben ringatott és feltétel nélkül kiszolgált gyerkőcök 3 éves korukra kiegyensúlyozott gyerekek lesznek. Megtanulja a gyerkőc, hogy a világ válaszol a kérésükre, így kíváncsibbak és kreatívabbak lesznek. Más szóval, az első másfél év alatt az alaptermészetükkel egybeforr a tudat, hogy bátran kérhetek, reagálni fognak rá. Ez egy alap gondolat, ami később, mikor már a szülő kereteket ad gyermeke viselkedésének, változik meg úgy, hogy bátran kérhetek, de nem mindegy mit és hogyan. Minden kérésemre reagálnak, de az hogy mit reagálnak rá és hogyan, az Tőlem is függ.

Felfedező gyerek
Photo by Brina Blum

Nagyon sok szülő számára csalódás az első 2, 2 és fél év, főleg, ha erőteljesen inger kereső gyermekkel áldotta meg a sors. FONTOS megérteni és elfogadni, hogy nem azért sír többet gyermekünk a kezdetekben, mert mi rontottunk el valamit, hanem csak reagálásra vár a világtól és természetesen Tőlünk!

A feltétel nélküli szeretet fontossága gyermekeink esetében

Ha egy gyermek érzi az állandó szeretetet, akkor érzi magát igazán biztonságban és sokszor úgy tűnik, hogy fütyül a szülőkre és boldogan játszik, felszabadultan keresi az új lehetőségeket. Ez az 1-1,5 éves gyerekeknél látszik a legjobban, mikor már másznak vagy esetleg totyognak és kutatják az új dolgokat, nyitogatják a szekrényeket, mindent el akarnak érni. Néha úgy tűnhet, hogy törnek, zúznak 🙂 De amikor kifogynak a szeretetből, mennek anyához vagy apához és kéredzkednek fel érzelmi tankolásra 🙂 nagy szeretgetés után ismét felfedező útra indulnak 🙂

Felfedező gyerek
Photo by Alexander Dummer

Azok a gyerekek, akik feltétel nélküli szeretetet kaptak az első 2-2,5 évükben kreatívabbak és minden helyzetben a megoldást fogják keresni és minden módot megragadnak arra, hogy meg is találják azt. Az ő gyermeki logikájukkal, az addigi ismereteikből tökéletesen le tudják vezetni, hogy mi miért van úgy! Ilyenkor fedezik fel kis tudósok módjára a fizikai és érzelmi világ kauzális (ok-okozati) összefüggéseit.

Tanítsd meg gyermekedet bízni másokban!

Ebben az időszakban támogatnunk kell a kreativitásukat és az emberek iránti bizalomra kell nevelnünk őket. Nem szabad féltenünk az élet igazságtalanságaitól, mert minél jobban féltjük és minél bizalmatlanabbnak neveljük gyermekeinket, annál nagyobb veszélynek tesszük ki őket. A bizalomra nevelt ember képes szelektálni! Az egészséges nevelésben részesült gyermek úgy nő fel, hogy két ellentétes vágy fogalmazódik meg benne (ez is egy, a sok paradox érzéseink közül):

  • olyan szeretnék lenni, mint a többiek
  • ki szeretnék tűnni a tömegből

Míg egy bizalmatlan gyermek fél nyitni mások felé és inkább elvegyül a tömegben, csak nehogy csalódás érje, addig az egészséges bizalommal rendelkező képes leszerelni azokat az embereket, akik esetlegesen veszélyt jelentenének rá. Saját belátásom szerint, ha valaki bizalommal van mások iránt, bizalommal van maga iránt is és ez az egészséges önbizalom alapja!

Szülő-gyermek bizalom
Photo by Jelleke Vanooteghem

A szeretet érzése gyerekeknél

Abban szerintem mindenki egyet ért, hogy a szeretet az egyik legfontosabb fogalom a világon! „az én anyukám”, „az én gyermekem”, „az én apukám” ez a birtokviszony is ezt bizonyítja, ami az egészséges gyermekben kialakul.

A szeretet fejlődésében nagyon fontos lépcsőfok az, hogy hat hónapos korában már egy csecsemő másképp reagál egy idegen ember mosolyára, mint egy három hónapos. A három hónapos visszamosolyog, a hat hónapos pedig furcsán néz, esetleg sírva fakad, mert idegen embert lát. Különbséget tud tenni az ismerős és az idegen ember között. Az anya mosolyának örül a legjobban. Ha belegondolunk, a szeretet egy önző érzés, és ezt az önző érzést kell megtanítani legjobban a gyermekeknek, hogy tudjanak szeretni!

feltétel nélküli szeretet
Photo by mohammed elgassier

Azok az érzelmileg rendben levő gyermekek, akik ha nem jártak bölcsibe, akkor az első napokban az oviban tiltakoznak, hogy nem akarnak menni. Ez természetes reakció Tőlük. És úgy vélem, adjon is hangot annak, hogy megvonják Tőle az anya szeretetét. Így tanul meg harcolni azért, akit szeret! 

Egyszerű érzelmi intelligencia teszt kicsi gyerekeknek

A következő tesztet alkalmazzák sok helyen a 3 éves gyerekek esetében, hogy addig az érzelmi intelligenciája egészségesen fejlődött-e vagy sem:

Egy játékszobába anyukával bemegy a gyerek, majd bemegy egy idegen is. Ezután az anyuka kimegy, majd az idegen is kimegy a szobából. Pár perc múlva, mikor az anyuka visszatér, akkor figyelik meg a gyermek viselkedését. Egészséges gyereknél az anyuka újbóli felbukkanása fantasztikus érzést vált ki belőle, odaszalad anyukához és örül, ölel, szeret és boldog. A bizonytalan/ambivalens kötéssel rendelkező gyermek ilyenkor odamegy az anyához és belerúg, kiabál vele. Ez a helyzet legfőképpen akkor jön létre, ha a szülő kiszámíthatatlan. Ha egyszer nyújtja, másszor nem nyújtja azt a szeretetet, amire a gyerek számít. A kiszámíthatatlanságnak több oka is lehet és sokszor a szülő nem is gondolja magát annak. Legtöbbször ezt a kiszámíthatatlanságot a sok idegeskedés vagy hosszan tartó szomorúság válthatja ki, valamint ha  a szülő a fáradtság miatt ingerlékenyebb, akkor sem tud teljesen következetes maradni.

Hogyan szabhatunk határokat gyermekeinknek?

Három éves koráig kialakul a gyermek és a szülő között egy stabil távolság, ilyenkor a szülő (törvényhozó) megpróbál belebújni a gyerek bőrébe és úgy próbálja meg megértetni a gyerkőccel, hogy mit szabad és mit nem, mert arra törekszünk, hogy ha nem vagyunk ott akkor is tudja a határokat. Ebben az időszakban teszi a magáévá azt a szabályrendszert amit mi alakítottunk ki a számára.

Minden gyermek tudja, hogy a szabályok szentek és sérthetetlenek és a szabályhoz nyúlni nem szabad! Úgy véli a gyerkőc, hogy a szabály megszeghető, kikerülhető, de megváltoztatni TILOS! A gyermek 6-7 éves koráig nem tudja eldönteni, hogy ezek a szabályok jók vagy nem jók, csak elfogadják őket, mert a szülők állították fel azokat. A szabályok megalkotásába bevonhatjuk őket is természetesen, akkor jobban a magukénak érezhetik, kevesebb lesz az ellenállásuk.

Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy az a szabadság, amit a gyerek úgy kap, hogy nem harcolt meg érte, az nem ér semmit. A szabályainkat következetesen, de békésen és nyugodtan és annál nagyobb szeretettel kell betartatnunk a gyerkőceinkkel! Ha szükséges, nyugodtan és kedvesen kétszer, háromszor, akár százszor is el kell mondani, hogy mit miért nem szabad, milyen tettének mi lesz a következménye. Sőt ha olyan dologról van szó, amit szülői felügyelettel szabad, akkor inkább együtt végignézzük, mit hogyan kell. Ilyen nálunk például a késhasználat volt. Mindenáron ki akarta próbálni mindkét gyerkőcöm, milyen késsel vágni. Közös főzések, étkezések alkalmával többször együtt megfogtuk a kést, megmutattam nekik, hogy vágáskor vigyázni kell a másik kezükre, stb… minden alkalommal elmondtam Nekik, hogy ha szeretnének késsel vágni, szóljanak és jövök.

Ezzel kialakult bennük, hogy a késhez nyúlni tilos, de ha szeretnék használni, szolnak nekem vagy férjemmel és velünk együtt használhatják. Lényeg, hogy így úgy tudjuk megvédeni a veszélyes helyzetektől, hogy közben ne érezze egy percre sem gyermekünk, hogy nem szeretjük őket. Egyenlő társként hallgassuk meg az érveiket, majd mondjuk el a mi érveinket. Ne felejtsük el soha, hogy Ők még nagyon keveset tudnak az életről, de azt a kevés tudást biztosan használják. Ennek a kevés tudásnak a segítségével tanulnak meg még többet a világból, legyünk partnerek benne.

Felhőtlen gyermek
Photo by Lubomirkin

Feltétel nélküli szeretet hiánya a gyerekeknél

Véleményem szerint a gyermeknevelés egyik alappillére, hogy gyermekeink tudják, bármit is tesznek mi feltétel nélkül szeretni fogjuk őket! Hiszen a szeretet nem köthető feltételekhez, mert ha már meg kell küzdenünk érte, akkor nem érezhetjük, hogy jár nekünk. Nem érezzük, hogy szerethetőek vagyunk és olyan kényszerérzetek alakulnak ki bennünk, ami a másoktól való függőséget alakíthatja ki bennünk. Pedig minden gyermek értékes és ezzel nekik is tisztában kell lenniük ahhoz, hogy egészsége önbizalommal vághassanak neki a kalandokkal teli vadregényes világuknak, melyben ők a főszereplők, nekik kell döntéseket hozni és döntéseikért büszkén vállalni a felelősséget!

Összefoglalásképpen így tudnám metaforikusan megfogalmazni, miért az egyensúly megtalálása és fenntartása a legfontosabb feladatunk a gyermeknevelésben:

„Gyermekünk védelmére buborékot fújunk köré, mely ha túl kicsi, börtönbe zárja. Ha viszont túl nagy, nem érzékel minket, annyira távol kerülünk Tőle. Meg kell találnunk azt az egyensúlyt – azt a köztes méretet -, melyben szabadnak érezheti magát, és bátran bontakoztathatja szárnyait, emellett érzi közelségünket, mert mi is ott vagyunk és lágy fuvallatokkal terelgetjük az általa választott úton.”

Buborék
Photo by Markus Spiske

Szeretnéd Te is megtalálni ezt az egyensúlyt? Szeretettel ajánlom segítségemet fel. Készítettem egy rövidke összefoglalót, mely alapot adhat az harmónia megteremtéséhez, melyet innen tölthetsz le!

Kérdések merültek fel benned, amikre félsz, hogy környezetedben nem kapsz megfelelő válaszokat? Csatlakozz Szülő-terelgető zárt facebook csoportunkhoz és tedd fel bátran kérdéseidet, melyre szakértő válaszokat kaphatsz.

Amennyiben teljesen kilátástalannak érzed helyzeted, és elkelne a segítség, rám számíthatsz! Az bátor igazán, aki be meri vallani magának, hogy egyedül nem megy és mer segítséget kérni! Elérhetőségeimet lentebb megtalálod, szolgáltatásaimról pedig a Szolgáltatásaim menüpontban részletesebben olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük