fbpx

Nem fogad szót a gyerek! Mit tegyek?

Nem fogad szót, mintha a falnak beszélnék!

Érezted már úgy, hogy majd szét vet a düh, mert hiába beszélsz a gyerkőcnek, a füle botját sem mozdítja vagy nem akar szót fogadni? Kérleled, nem válaszol, ha kiabálsz, akkor is maximum visszakiabál? Tehetetlen vagy vele szemben, így inkább megcsinálsz helyette is mindent? Jó lenne tudni, miért van ez a szófogadatlanság és hogy fajulhatott idáig a dolog? Most elinvitállak egy kis ismeretterjesztő utazásra, ahol megnézzük, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem fogad szót és alkalmi süketet játszik a gyerkőc!

A gyerkőc szófogadatlansága mögött több tényező is húzódhat. Ezeken menjünk végig, hogy lássuk milyen összetételű is a dolog. Minden gyermek más és más veleszületett tulajdonságokkal rendelkezik és más családi környezetben nevelkedik. Mit is értek ez alatt?

Minden család más és más

Családonként, ahogy emberenként is más és más értékrendek alapján szerveződnek a napi szintű események, a rutinok. Ezen kívül minden családban más és más jellegűek azok a mozgatórugók is, amik motiválják a család különböző tagjait és így magát a családot is. Valamint nagyon fontos az is, hogy ki milyen kompetenciákkal rendelkezik (készségek, ismeretek, tapasztalatok – fejleszthető képességek). Fontos itt megemlíteni, hogy ez a hármas, ami leírja egy ember vagy család világnézetét, nem kőbe vésett szabályrendszer! Észrevétlenül is változik és tudatosan is elmozdítható akár egy élhetőbb jövő felé… Ezek fényében nézzük meg mik alakíthatták ki gyermekünk “szófogadatlan” viselkedését.

Velük született “szófogadatlanság”

A fiúk esetében a szófogadatlanságnak van egy fejlődési oka is, amit leginkább csak elfogadni tudunk szülőként, megváltoztatni nem igazán. A magzati korban ugyanis a fiúk agyát elönti a tesztoszteron és egy másik hormon is (ezt MIS-nek hívják), amik az agy egy részét roncsolják, más részeket serkentenek. Roncsolják a kommunikációs és az érzelmi központot, viszont serkentik az agresszióért, a szexualitásért és kalandvágyért felelős részeket. Így a fiúkban sokszor erősebb lesz a kalandvágy, mint a büntetéstől való félelem, valamint immúnisak lesznek a féltő vagy büntetéssel fenyegető megnyilvánulásainkra.

Nem fogad szót a gyerek
Photo by Ksenia Makagonova on Unsplash

Ez az egyik oka annak, hogy mennek előre, ha valamit elhatároznak, tűzön vízen át! A fiús anyukáktól többször lehet hallani, hogy csemetéjük félelem érzet nélkül veti bele magát egy egy veszélyes helyzetbe, a kalandot keresve. Ilyenkor hiába szólnak utána, kiabálnak vagy már futnak is a szülők, nehogy baj legyen, de a gyerkőc mintha nem is venne észre belőle semmit.

Akció reakció – Milyen hatással vagyunk egymásra

A mi viselkedésünk befolyásolja a környezetünket, ahogy gyermekünk viselkedését is. Szülőként egyértelműen hatunk gyermekünk viselkedésére, ahogy a gyerkőc is hat a mi viselkedésünkre. Ez a kölcsönösség befolyással van minden együtt töltött pillanatra, sőt még azon túl is. A kölcsönösség ernyője alatt többféle szülő-gyerek interakciók alakulhatnak ki:

Tanácstalan szülő

Amikor egy szülő nem szeretné gyermekét fenyíteni, nem szeretne vele kiabálni, mert nem szeretne a gyerekben gátakat építeni – ahogy esetleg benne építettek anno szülei -, könnyen neveletlenséghez vezetheti gyermekét. Gondoljunk csak egy kicsit bele: Mikor szól anyuka Pistikének, hogy jöjjön fürdeni, mert este van, Pistike mintha meg sem hallotta volna. Anyuka kiabál még egyet kettőt és feladja. Legyint, majd azzal nyugtatja magát, hogy egyszer kimarad a fürdés, az nem akkora gond. Vagy hasonló eset az is, amikor a játszótérről szeretnénk haza rimánkodni a porontyot, de az nem akar jönni és körülbelül másfél órába telik elráncigálni onnan. Anya nem akar kiabálni, veszekedni, popsira verni, de nincs más eszköze. Így mindig enged még egy kicsit.

A gyerkőc persze ebből mit tanul meg? Kis ellenkezéssel vagy az “alkalmi süket” stratégiával tovább lesz az, amit én akarok. Nyilván akkor alkalmazni is fogja. Azért felnőtt fejjel is gondoljuk végig, melyikünk mondana nemet egy kis plusz örömnek? Persze a szülő ebben az esetben rosszul érzi magát, mert úgy érzi, hogy ki került az irányítás a keze közül és nem tudja, hogyan szerezhetné vissza? Nagy nyúzások után végül kiborul a bili, és azon eszközök egyikéhez fog nyúlni, amelyekhez nem szeretett volna.

Szófogadatlanból szófogadó gyerek
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Eleven gyerek

Amikor egy igazán társaságkedvelő, aktív, soha nem unatkozó energiabombával áld meg minket a sors, sokszor tépjük a hajunkat, hogy nem lehet bírni a gyerekkel. Vannak olyan gyerkőcök, akiknek tényleg nagyobb teret kell biztosítanunk ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Viszont fontos minden esetben lefektetni a szabályokat, amiket következetesen be is kell tartatnunk velük. Ezeket a “kőbe vésett” szabályokat a gyereknek is ismernie kell és a többi szabályt pedig érdemes a gyerkőccel is megbeszélni. A gyerkőc is könnyebben tud olyan szabályokhoz alkalmazkodni, amiknek a megalkotásában aktív résztvevőként van jelen.

Eleven gyerkőc
Photo by Aaron Mello on Unsplash

Hogyan kezeljük?

Például az eleven gyerkőcök esetében is a szabályok betartása érdekében sokszor elég az, ha kimozdítjuk abból, amit éppen tesz. Mire is gondolok itt? Például a játszótéren szólítgatod, hogy indulunk haza, gyere már és meg sem hallja, akkor menj oda hozzá, guggolj le mellé, nézz a szemébe és mondd, hogy most megyünk haza, de holnap vagy máskor is kijöhetünk játszani, majd fogd meg a kezét és kézen fogva induljatok el. A legtöbb esetben zokon se veszi a gyerkőc, hanem tudomásul veszi és indulhattok is. A lényeg, hogy ne hagyjuk rá!

Ha mégsem enged a maga igazából, akkor is fontos, hogy nyugodtak maradjunk. El kell fogadni, hogy sokáig más szabályok éltek az ő számára és az újhoz hozzá kell szoknia. Ennek idő kell, ne fogjuk fel egyből kudarcként.

Ha szeretnéd jobban megtalálni gyerkőcöddel a közös hangot, de nem tudod hogyan, szeretettel ajánlom Neked ingyenesen letölthető „A boldog gyerek titka!” anyagomat!

A boldog gyerek titka
A boldog gyerek titka

Örülök, hogy ismét velem tartottál, remélem hasznosnak tartottad bejegyzésemet. Ha szeretnél értesítést kapni újabb cikkeimről, ide kattintva feliratkozhatsz hírlevelemre.

Szeretnél ebben a témában vagy más számodra égető ügyben kérdezni vagy beszélgetni hasonló élethelyzetben élő anyukákkal? Szeretettel ajánlom Szülő-terelgető zárt Facebook csoportomat, ahol tabuk nélkül beszélgethetünk nevelési problémákról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük