fbpx

Miért ne lehetne mindennap karácsony?

Nemsokára ismét elérkezik a szeretet ünnepe. Amikor három napig meghitt hangulatban tölthetjük el az időt a családunkkal. Minden család máshogy készülődik és más szokások szerint töltik be szép pillanatokkal a napjaikat. A szokások mögött viszont egy dolognak kellene igazán fontosnak lenni, hogy ha nem is egész évben, de ezen a három napon meghittség, kiegyensúlyozottság és harmónia árassza el a családi fészket.

De mindenhol megvan ez a harmónia?

Abban szerintem egyet érthetünk, hogy ilyenkor azért majdnem minden ember arra törekszik, hogy örömet okozzanak egymásnak és ezáltal maguknak is. Ilyenkor sok sérelem, sok harag elszáll, vagy legalábbis valamelyest enyhül. A kamasz gyerkőcök is van, hogy megszelídülnek és mi szülők is talán engedékenyebbek leszünk egy kicsit.

A karácsonyi hangulat tényleg attól függ, hogy mennyire lesz jó a végeredmény?

Sajnos vannak olyan családok, ahogy a nagy készülődés, sürgés-forgás inkább konfliktusokat szül. Annak ellenére, hogy itt is az a cél, hogy mindenki elégedett és boldog legyen. Ilyenkor félünk leginkább attól, nem leszünk kész az ünnepi menüvel. Mit fognak szólni a vendégek, ha nem sikerül minden úgy, ahogy elterveztük? Valahogy ilyenkor állandóan láb alatt van a gyerkőc a konyhában, nem azt csinálják a többiek, amit kellene. Kapkodunk, kiabálunk mérgelődünk, ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy mi elterveztük.

Ekkor azért valljuk be, ebben a hangulatban pont az vész el, amit a karácsonyban annyira szeretünk. Átveszi a kudarctól való félelem az irányítást és olyan dolgokért szó szerint küzdünk, amik valószínűleg csak nekünk annyira fontosak, a többieket nem is biztos, hogy érdekli annyira. A rokonság is azért jön, hogy minőségi időt tölthessenek velünk. Valószínű nekik nem a 10 fogásos menü lesz a fontos, amiben egy hiba sincs, inkább az fogja zavarni őket, hogy a hangulat paprikásabb, mint általában, mert a készülődés közben egy stresszben voltunk végig.

mindennap karácsony – mézeskalács forever 🙂

Tényleg annyira fontos, hogy a mézeskalács házikó tökéletes legyen az asztalon? Mennyire jó lehet inkább arról mesélni és azon nevetgélni, hogy a házikó teteje azért olyan ferde és azért olyan furák a cserepek rajta, mert a kisebbik gyerkőc Picasso-nak képzelte magát és a nagy koncentrálásban kicsit rátenyerelt a tetőre? Mikor a közösen és boldogan együtt töltött főzőcskézés után nem 10 féle étel kerül tipp-topp az asztalra, hanem épphogy csak megvan a három és mindegyik hibája egy egy mókás történetet képvisel?

Mégis miért fontos mindenkin átgázolva azt hinni, csak úgy lehet tökéletes minden, mint ahogy mi elképzeltük? És ami számomra a legfontosabb kérdés és remélem sok szülő számára hasonlóan fontos, hogy élheti meg ezt a gyerkőc? Mit  érezhet, mikor azt érzi, hogy a készülődésből teljesen kimarad, mert anya szerint ő nem tud jól csinálni semmit és közben senki nem is foglalkozik vele, pedig alig várta, hogy eljöjjön a karácsony…

Hogyan hatnak a karácsonyra az elfojtott érzések?

Sok szülő van, aki sajnos nem tudja élvezni a karácsonyt, mert olyan kapcsolatban élnek, ahol esetleg elnyomva érzik magukat, vagy úgy érzik nincsenek megbecsülve eléggé és ezért a karácsony izgalma sem tudja megérinteni annyira őket, amennyire a gyermekek szeretnék. A gyerekeknek nagyon jó receptoraik vannak, és akkor is tudják, hogy gond van, ha éppen titkolni szeretnénk előtte. És ha karácsonykor sikerül is egy kicsit nagyobb lelkesedést mutatnunk, akkor sem lesz felhőtlen az ünnep.

boldog a karácsony mindenkinek?

A kamaszok általában ilyen helyzetben ellenkeznek a kötelező együttlét ellen, az egészet púpnak érzik a hátukon. Ez persze a szülőknek még egy ok a szomorkodásra, esetleg a haragra, a vitára. Vagy beletörődik, vagy rákényszeríti akaratát a gyermekre. Sajnos ez megint nem a meghitt ünnepről szól. De hogyan lehet ez ellen tenni?

Hogyan lehetne mégis minden napra karácsonyt varázsolni?

Gyakorló szülőként megtanultam, hogy a karácsony szelleme bennünk él, megtanultam, hogy nagyon sok kitartó munkával el lehet jutni oda, hogy tényleg azt értékeljük az életünkben ami igazán fontos és úgy tudjuk kifejezni érzelmeinket, hogy azzal konstruktívan hassunk a másikra is. Legyen ez az érzelem jó vagy rossz.

mindennap karácsony <3

Mi kell ahhoz, hogy boldogok legyünk? Hogy gyermekeinknek is meg tudjuk adni azt az érzelmi biztonságot, amitől minden nap úgy érezheti magát, mintha karácsony lenne? Mit tudunk tenni értük és persze magunkért már ma ez ügyben? Ezek olyan kérdések szerintem, amiken nap mint nap megválaszolhatunk és amelyek fényében mindennap tehetünk is valamit.

Tapasztalataim alapján összeszedtem pár pontot, hogy mi saját magunk min dolgozhatunk az érdekében, hogy gyermekeinknek megteremtsük azt a meghitt, kiegyensúlyozott, harmonikus családi környezetet, amiben érzelmi biztonságban nőhetnek fel, így igazi karácsonyi hangulatot teremtve egész évre:

  • legyünk nyitottak az új dolgokra
  • törekedjünk a kiegyensúlyozottságra
  • képesek legyünk elfogadóak lenni magunkkal szemben és másokkal szemben egyaránt
  • feltétel nélkül tudjunk szeretni
  • tanuljunk kudarcainkból és ne féljünk tőle
  • érezzünk hálát azért, amink van
  • képesek legyünk érzelmeinket kifejezni
  • képesek legyünk békésen megoldani konfliktusainkat úgy, hogy se mi, se gyermekünk ne sérüljön benne
  • tudjunk dönteni és döntéseinkért, egyben egész életünkért felelősséget vállalni.

Sokunknak a lista olvasása közben olyan érzések és gondolatok jöhetnek elő, hogy ez rengeteg és erre én nem vagyok képes. DE ÉN HISZEM, hogy TE is mindent megtennél azért, hogy gyermekednek minden napra karácsonyt varázsolhass. TUDOM, hogy ez nagy motiváció NEKED is, mert a gyermeked a legfontosabb a számodra! Azt is tudom, hogy ha minden nap teszel érte egy picit, képes leszel rá! A nagy csodák sok sok kis lépésből tevődnek össze… kis dolgokat meg bárki meg tud tenni, ha akar. Nem igaz? Viszont ha semmit nem teszünk, nem is fog javulni semmi. Gondolom ezzel mindenki egyetért.

Hivatásomnak tekintem, hogy segítsek Neked, hogy megtaláld a harmonikus családi élethez vezető utat és kulcsot adjak a kezedbe ahhoz, hogy ezt könnyedén fenn is tudd tartani!

Velem tartasz?

Várlak zárt facebook csoportomban: Szülő-terelgető

Ismerd meg ingyenes anyagomat: A boldog gyerek titka

És megérkezett a 10 részes e-mail tanfolyamom is, ami 10 olyan témát érint, ami szükséges ahhoz, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott életet biztosítsunk gyermekeinknek. Ha tényleg szentelünk rá időt, hogy megfontoljuk és beépítsük életünkbe a tanfolyamon tanultakat, tényleg mindennap karácsonnyá válhat! Ne halogasd a változást! Vágj bele most!

Kattints a képre a részletekért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük