fbpx

Elképesztő mennyire fontos az öngondoskodás a gyermeknevelésben!

Öngondoskodás gyermekünk szemszögéből

Kíváncsi vagy rá, miért fontos a gyermekünk szemszögéből, az öngondoskodás?

Camille Adair öngondoskodás fázisai modellje alapján tesztelheted mennyire vagy képes magadról és így persze saját életedről is gondoskodni. Mennyire vagy képes vállalni a felelősséget magadért és tetteidért.

De először nézzük meg, hogyan is kötődik ez a gyermekneveléshez. Miért is fontos olyan nagyon gyermeked számára, hogy teljes mértékben öngondoskodó legyél?

Gyermekünk mit tanul Tőlünk?

Sok cikkemben helyet kapott már ez a rész, de nem győzöm hangsúlyozni, mert úgy vélem a gyermeknevelés alapját képezi az, hogy tisztában legyünk egy fontos ténnyel. Akármilyen emberek vagyunk, akármilyennek tartjuk magunkat, gyermekünk a mi példánkból tanulva rakja össze, hogy Neki hogyan kell az élethez viszonyulni.

  1. Ha nevelése során harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatot sikerül kialakítanunk Vele, minket fog legtöbb esetben példaként követni. Nem azt, amit mondunk Neki, hanem azt, ahogyan mi reagálunk helyzetekre. Ahogy mi viselkedünk különböző szituációkban. Bátorságunktól kezdve, félelmeinken át, hozzáállásunkat is beleértve, szívja magába azt, hogyan „kell” élni. Ide beletartozik az is, hogy gyermekünk mennyire tudja majd magát szeretni, mennyire viselkedik gondoskodóan testi-lelki vonatkozásban önmagával szemben.
  2. Ha kapcsolatunk nem felhőtlen, ellenpéldaként is tekinthet ránk sok esetben. Attól függően, hogy kapcsolatunk mennyire harapózik el és személyisége milyen irányba mozdul ki, lehet ez pozitív és negatív változás is gyermekünk számára. Itt is ugyanakkora befolyással vagyunk gyermekünk életére, viszont a kontroll nincs olyan mértékben a kezünkbe, mint a fenti esetben. Megfontolandó! De ezt most nem ebben a cikkben szeretném kifejteni. Ha kíváncsi vagy rá, kérlek jelezd. Itt írhatsz nekem üzenetet is.

Az öngondoskodás fázisai modell

Az öngondoskodásba ebben a modellben beletartozik, hogy mennyire tiszteljük magunkat, mennyire tudjuk magunkért és életünkért vállalni a felelősséget. Végigvezet azon, hogy milyen érzések mutatják a jelét annak, hogy melyik fázisban lehetünk éppen és igyekszik röviden magyarázatot adni arra is, hogy mi lehet ennek az oka.

Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztán lássuk azt, hogy életünk bármely területét is nézve, minimum 80%-ban rajtunk múlik, hogy mi fog történni velünk és mindössze kevesebb, mint 20%-át teszik ki azok a körülmények, amikhez nincs közvetlen ráhatásunk. Viszont azt, hogy ezeket a nem várt helyzeteket hogyan kezeljük, hogyan éljük meg, megint csak RAJTUNK MÚLIK! Így adunk mintát gyermekünknek, sokszor tudattalanul!

Mikor mondhatom magamról, hogy öngondoskodó vagyok? (Öngondoskodás fázisa)

Jelei: A legtöbb dologért képes vagyok hálát érezni. A legtöbb esetben, biztonságban érzem magam. Tudom, hogy bármilyen nehézséggel képes vagyok szembenézni. Alapvetően nyugodt a természetem, képes vagyok elfogadóan fordulni magam felé és mások felé is egyaránt. Nyitott vagyok az ismeretlenre, nem riadok meg egy-egy kihívástól sem.

Oka: Az életem feletti kontrollt a kezemben tartom. Nem billentenek ki hosszú időre a külső körülmények az egyensúlyomból. Az önértékelésem, önbecsülésem és magabiztosságom a helyén van.

Mikor van, hogy az öngondoskodás már nem teljes mértékben jellemez? (Túlzott bevonódás fázisa)

Jelei: Sokat aggódok. Sokszor érzem bizonytalannak a helyzetemet és ezért képes vagyok rágódni is dolgokon hosszabb ideig. Képes vagyok beleragadni bizonyos helyzetekbe és negatív érzések kerítenek hatalmukba. Szorongásra is hajlamos vagyok. A sok gond és aggódás miatt feledékenység is jelentkezhet.

Oka: Mikor hagyom, hogy a külső körülmények túlzottan bevonódnak az életembe. Nem érzem teljes mértékben az irányítást az életem felett. Inkább a külső körülmények irányítják tetteimet.

Mikor kezdődik a baj? Halványul az öngondoskodásom? (Halványuló öngondoskodás fázisa)

Jelei: Amikor magamat vagy másokat elkezdek kritizálni, az egy jel! Meg kell állni és elgondolkozni! A frusztráltság jellemez, nem vagyok képes hálát érezni és így ami az életemben tényleg jó, azt is eltakarom a szemem elől. Sokszor érzek lelkiismeret furdalást egy egy mondásom, tettem után. Sokszor neheztelek másokra, képes vagyok megsértődni. Valamint úgy érezhetem, hogy nélkülem semmi nem működne rendesen. Ez egyfajta felsőbbrendűségi érzés.

Oka: A környezet befolyása egyre nagyobb az életemre. Észre sem veszem, hogy nem a kezemben van saját életem irányítása. Mindössze azt érzem, hogy nem tudok hatni a környezetemre, mert az nem úgy válaszol a reakcióimra, ahogy én szeretném.

Mikor kerülök a vakfolt fázisába? (Vakfolt fázisa)

Jelei: Tehetetlennek érzem magam a problémáimmal szemben. Dühös vagyok és kimerült. Túlterhelem magam tudattalanul. Sokszor szégyenkezem magam miatt és mások miatt is.  Sokszor áldozatnak érzem magam.

Oka: A tudatosság hiánya, rövidlátás. Nem vagyok képes hosszútávon gondolkozni. Sőt, inkább sodródok az árral és nem is gondolkozom.

Mikor van a teljes összeomlás? (Összeomlás fázisa)

Jelei: Állandó félelem, rettegés jellemzi napjaim. Reménytelennek érzem az egész életem. Teljesen kétségbe vagyok esve. Sokszor zavartnak érzem magam és előfordulhatnak paranoid tünetek is (pl. üldözési mánia, összeesküvés elméletek, stb.)

Oka: Teljes tudatosság hiányából kialakuló krízis helyzet. Egy nagy trauma is előidézhet hasonló élethelyzetet.

Következtetések

A modell alapján bárki elkezdheti elemezni az életét és rálátást kaphat arra, hogy milyen mértékű tanulással, fejlődéssel képes szintet lépni. Véleményem szerint az alsó két fázis, a vakfolt és az összeomlás fázisaiban már a coaching, mint eszköz nem segíthet. Viszont a felsőbb szintek esetében a tudatosság magas szinten jelen van. Ezekben az esetekben egy coaching folyamat során, a jövőre összpontosítva egy irányított gondolkodási munkával bárki képes fejlődni, aki szeretne.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Ha szeretnél fejlődni és ez által még jobb mintával szolgálni gyermekednek, viszont úgy érzed ez egyedül nem fog menni, tudok segíteni. A coaching sokak szerint nem olcsó, viszont olyan értékekkel tehet gazdagabbá, mely nem pénzben mérhető. Aktuális árazásom itt találhatod meg.

Szeretném figyelmedbe ajánlani Szülő-terelgető zárt facebook csoportunkat, ahol nem vagy egyedül problémáiddal és aktívan dolgozunk azért, hogy gyermekeinknek a lehető legjobbat nyújthassuk szülőként.

Forrás megjelölés: Ezt a modellt Camille Adair dolgozta ki és Horváth Tünde fejtette ki a Sokszínűség című előadásában. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük