fbpx

A női természet rejtelmei – Miért van, hogy az egyik pillanatban minden happy, a másikban meg…

Kedves anyukák, biztosan éreztétek már Ti is a női hormonok „jótékony” hatásait magatokon. A nők hangulata, szokták mondani „változékony, mint az időjárás”. Az egyik pillanatban azt érezzük, hogy minden tuti, megy minden a maga útján. A gyerekekkel könnyedén bánunk, együttműködésre tudjuk sarkallni őket. Nem érezzük nehézségnek megnyugtatni őket vagy türelmesnek lenni velük.

A másik pillanatban pedig borul minden. A női természet azt diktálja, hogy sokszor úgy érezzük semmire nem vagyunk jók, mindent elrontunk vagy éppen mindenki ellenünk van és csak rosszat akar nekünk. A gyerek azért sír, hogy minket idegesítsen. Már csak azért sem csinálja, amit kell, mikor ezerszer elmondtuk Neki! Stb, stb, stb…

Hidd el nem vagy egyedül ezzel a problémával sem. Sőt nem is nevezném problémának, mert meg lehet találni azokat a módszereket, technikákat, amik segítségével túllendülhetünk ezeken a hullámvölgyeken. A legfontosabb az, hogy fogadjuk el, ilyenek vagyunk. Változtatni nem tudunk rajta, max. gyógyszerekkel, de az a legszélsőségesebb esetekben ajánlatos szerintem.

De miért is ilyen a női természet?

A női természet szeszélyességét legfőképpen a havi ciklusunk okozza. Érzelmeink a ciklikusan változó hormonok hatása alá esnek. Nagy erőfeszítésünkbe telik sokszor féket szabni a bizonyos időközönként eluralkodó érzelmi dömpingnek, ami bennünk van. Természetesen mindannyian mások vagyunk, így mindenkinél más más intenzitásúak ezek az időszakok, de a legtöbbünknél megfigyelhetőek.

Az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron hormontrió változó szintjei nagy kihatással vannak érzelmeinkre, viselkedésünkre és világlátásunkra is. Louann Brizendine agykutató munkássága során többek között arra is rámutatott, hogy mi okozza nálunk, nőknél azt, hogy aminek az egyik nap még örülünk, az visz minket az őrületbe egy másik napon.

Női ciklikus horminszintváltozás
Louann Brizendine – A női agy című könyvéből

Nem szeretnék túl tudományos magyarázatokat adni, de ha menézzük ezt az ábrát, abból is látszik, hogy ez a három fontos hormon szintje mennyire változik a ciklusok között. És mindhárom hormon hatással van az érzelmeinkre!!! Mindenki megfigyelheti magán, hogy mikor kommunikatívabb, mikor visszahúzódóbb, esetleg agresszívebb, mikor bújósabb és mikor távolságtartóbb, stb. Mikor vannak olyan napjai, hogy úgy érzi semmi nem jó és mikor érzi azt, hogy jöhet bármi, kicsattan az energiától.

Mit tehetünk magunkért?

Legfontosabb az, hogy kitapasztaljuk ezeket az időszakokat (a szeszélyes női természet időszaka) és annak megfelelő stratégiákat alakítsunk ki. Ha például tudjuk, hogy a ciklus előtt egy héttel semmi kedvünk nem szokott lenni társaságba menni, akkor ne akkorra szervezzük a családi összejöveteleket.

Ha nyíltan képesek vagyunk beszélni gyermekeinknek az érzelmeinkről és a maguk nyelvén meg tudjuk velük beszélni, hogy anyának ma nincs jó kedve és ez nem befolyásolja, hogy mennyire szeretjük őt. Ha kicsit nyersebben reagálunk egy egy helyzetre, majd feleszmélünk, hogy ezt nem így kellett volna, bátran merjünk a gyerekünktől bocsánatot kérni. Nem fogjuk a tekintélyünket elveszíteni, sőt! A bizalmukat építhetjük ezzel. 

Elmagyarázhatjuk nekik, persze az életkorukhoz mérten, hogy milyen is a női természet. Ha kislányunk van, akkor meg azzal, ahogy mi kezeljük a női természetünket, taníthatjuk meg neki is, hogy hogyan teheti meg majd ő is ezt a későbbiekben. Ha nyíltan beszélünk érzelmeinkről, fel fogják tudni ismerni magukban is, ha eljön az ideje.

Mikor tudjuk, hogy milyen időszak jön, annak megfelelően kezeljük a döntéseinket is. Például ne egy rossz passzban levő napunkon döntsünk arról, hogy hova menjünk nyaralni vagy ne ilyenkor mérlegeljük, hogy a gyerkőc mehet-e táborba vagy sem. Egyszerűen azért, mert nem tudunk objektívek maradni a témában és olyan döntést hozhatunk, amit pár nap múlva megbánhatunk.

Hasonló kis apró trükkökkel, tapasztalásokkal segíthetjük magunkat és családunkat is ahhoz, hogy könnyebben át tudjunk lendülni a nehezebb időszakokon. 

Szeretném figyelmedbe ajánlani Szülő-terelgető zárt facebook csoportunkat, ahol bátran felteheted az aktuálisan foglalkoztató kérdéseidet és aktívan dolgozunk azért, hogy gyermekeinknek a lehető legjobbat nyújthassuk szülőként. Szerető kis közösség alakult ki, gyere csatlakozz hozzánk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük