fbpx

Nekikajándék Alapítvány- Berki Brigitta

Pár hónapja írtam már egy cikket, a Neked felesleges, nekik ajándék civil szervezetről, több éves munkájuk gyümölcseként januárban bejegyezték alapítványuk, a Nekikajándék alapítványt… erről kérdeztem elsőnek Brigit. Alapítványunk egy civil kezdeményezésből indult 2016-ban, amikor édesapám lebénult egy agyvérzés következményeként. Akkor kezdtem el olyan családokat keresni, akik rosszabb körülmények közt élnek, mint mi. Azóta több ezer gyermeknek juttatjuk el felajánlásaitokat. Mélyszegénységben élő családok támogatásával és lakáskörülmények javításával foglalkozunk leginkább, de nagyon fontosnak tartom a gyermekek oktatását is, mert úgy gondolom,ez az egyetlen kitörési lehetőség, a mélyszegénység állapotából. Alapítványunk 2020.januárjában lett bejegyezve, melynek fő célja: első sorban szociális, másodsorban oktatási és gyermek-, illetve ifjúságvédelmi, esélyegyenlőségi, illetve közösség-építési problémák kezelése. Brigittáék ország szerte több megyében támogatnak családokat, és arról is mesélt, hogy szerinte az az egyik legnagyobb probléma, hogy sok településen nincs más munka lehetőség, mint a közmunka! Aki kap közmunkát, az még szerencsés, bár többnyire csak 2-3 hónapra nyújt “ megélhetési forrást”! -Ez attól függ, hogy mennyi időre vesz fel a helyi polgármester, a közmunka díja 54.000 Ft illetve ha van gyermeke akkor az adóvisszatérítés miatt több. Van, aki a faluban foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, ez 22.800.-Ft. – mesélte egy általa támogatott férfi. Megkérdeztük, ebből, hogyan tudnak megélni? A választ elkeseredve mondta: Csak a legalapvetőbb dolgokra futja ebből, leginkább élelmiszerre, és a rezsire. Ebből a pénzből megélni nagyon nehéz, meg kell gondolni, hogy mikor mire költünk. Hiába szeretnénk bármilyen apróságot,akár csak egy csokit venni a gyermekemnek, ha nincs rá pénz csupán csak gondolhatunk a csokira… sőt, még azt sem, mert csak rossz érzés utána.

Brigitta azt is elmondta, hogy az általa támogatott mélyszegénységben élő embereket, hogyan érinti a járványhelyzet.
Az elmúlt 6 hétben több családfenntartó elvesztette a munkahelyét, mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyárak bezártak, és sok építkezés leállt. Aki eddig nehezen, de elindult dolgozni, sajnos annak is megszűnt a munkahelye, és nem tudjuk mikor lesz ennek vége. Jelenleg nyolcszor annyi segítség kérő levelet kapunk, mint eddig, a vírus előtti időszakban. A napokban, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei családnak a háza teljesen beázott, a bútoraik oda lettek… és ahol rendszeresen enni sincs mit, ott miből javítsanak ki egy tetőt? Sokan azt gondolják, hogy mindenki azért van rossz anyagi körülményben “mert nem akarnak dolgozni” , de valójában, aki akar sem kap munkát, mert nincs iskolai végzettsége, és sajnos, egy ilyen élethelyzetből elindulva nagyon kevés az, akinek lesz. Egy másik családnál, ahol eddig dolgozott a szülő, napokig nem volt áramuk, sem ételük…és csak utána szóltak. Segítettünk nekik is, ahogy tudtunk, de sajnos mindenkinek nem tudunk mi sem. Első sorban, olyan családokat támogatunk, ahol nem csak a szegénység a probléma, hanem pl. az anyuka vagy nagyszülők egyedül nevelik gyermekeiket/unokáikat, de a nehézségek ellenére is rendezetten élnek,és a gyermekek minden esetben iskolába járnak,tanulnak. A gyermekeket jutalmazzuk, utoljára Leventét vittük el családjával a Csodák palotájába kitűnő tanulmányi eredményei elismeréseként.

Mik a közeljövőben a terveitek?

Terveinket nagy mértékben befolyásolja, hogy a járványnak mikor lesz vége. Tavasszal elkezdtük támogatott családjainknál a veteményezést, a kert körüli munkálatokat. Mivel nagyon sok családról halljuk a tv-ben, hogy leégett a házuk egy villanyszerelő cég segítségével a rászorulók saját tulajdonban lévő házainak áramellátását korszerűsítjük. Szeretnénk a nyáron több gyermeket és családjukat is nyaralni vinni, mert erre sosem volt lehetőségük. Ebben több szálloda is támogatná alapítványunkat. Pár hónapon belül nyitjuk az első Adományboltunkat Vácegresen, melyben a helyi önkormányzattól nagy segítséget kaptunk.
Szeretnénk sokkal több embert megszólítani, ezért készülnek plakátjaink, szórólapjaink, youtube videóink. Bár egyre többen támogatnak, sajnos a rászorulók száma végeláthatatlan.
Aki szeretne megismerkedni velünk, megteheti a Neked felesleges, nekik ajándék Fb oldalon, vagy a honlapunkon a www.nekikajandek.hu -n .

Nekikajándék Alapítvány csatornái:

2 hozzászólás “Nekikajándék Alapítvány- Berki Brigitta” bejegyzéshez

 1. Szép estét! Kiss Orsolya vagyok. Vannak olyan dolgaink amiket nem használunk, nem hordunk(legtöbb ruha). Szeretném ezeket a dolgokat olyan családoknak adományozni, akik szívesen, és örömmel viselnének.
  Szívesen adjuk hátrányosabb helyzetű családoknak.
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Drága Orsolya!

   Hálásan köszönjük jelentkezését! Berki Brigittának, az alapítvány elnökének jeleztem adományozási szándékát <3
   Facebook messengeren is fel tudják venni egymással a kapcsolatot, vagy a következő elérhetőségeken:
   Berki Brigitta

   0670 547 4457
   nekikajandek@nekikajandek.hu
   Hálásan köszönjük, hogy a Nekikajándék Alapítványt választotta ezen nemes cél érdekében!
   Csodás adventet és boldogságban, meghittségben, szeretetben gazdag karácsonyt kívánok Önnek és családjának!
   Szeretettel, Hortenzia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük