fbpx

Karácsonyi útravaló

Karácsony előtt hangolódjunk

Mi az amit mi akarunk és mi az, ami elvárásként keseríti életünket anyaként a karácsonyi készülődés során?

Írta: Gyalog Hortenzia

Közeledik a karácsony, a szent ünnep. Ilyenkor legtöbbünk arra törekszik, hogy örömökben gazdag, meghitt, békés légkört teremtsünk otthonainkban. Mindannyian a magunk módján természetesen, hisz minden családban más és más körülmények teremtik meg a meghittséget, a békét és az örömöket.

Viszont vannak olyan teendők, amiket úgy érezzük, mindenáron el kell végeznünk, olyan minőségben és arra az időre, különben fuccs az egész ünnepnek. Sok anyuka hajlamos ilyenkor túlterhelni Önmagát és ennek sajnos legtöbbször az a vége, hogy pont az a hangulat marad el, amire áhítozik.

Érdemes a karácsonyi forgatag előtt megállnunk egy kicsit, lepihennünk és önmagunkban rendet tenni. Vizsgáljunk meg pár kérdést, ha szeretnénk a legnagyobb biztonsággal megteremteni azt a csodás meghittséget a családban:

  • Valóban Önmagunkkal szembeni elvárások szerint „hajszoljuk magunkat” az ünnepi készülődésben?
  • Ha eleve frusztráltságot érzünk egy-egy gondolatunkkal kapcsolatban, tényleg akkor múlik el a feszültség bennünk, ha mindenáron engedelmeskedünk annak a gondolatnak?
  • Mire vágyunk igazán? Hogyan szeretnénk megélni ezt a készülődést és magát az ünnepet?

Irreális elvárások, megfelelési kényszer

Sokan mondják, hogy én csak akkor érzem jól magam, ha… minden dísz precízen a helyén, minden helyiség makulátlan, elkészült a hat fogásos vacsora, stb… És mivel a fejünkben állandóan ez a forgatókönyv pereg, annyira elhisszük, hogy képtelenek vagyunk megvizsgálni más szempont alapján is. Ezért érezzük azt, hogy nincs más opció. Aztán mikor valami nem úgy megy, megcsúsznak a dolgok, eltörik valami, nincs idő befejezni, egyre nagyobb a frusztráltság… A belső feszültség mindig jelzi, hogy nem a vágyott cél felé haladunk, újratervezés szükséges! Sokszor az is kiderül, hogy a vágyott célt, a meghittséget nem azzal tudjuk megteremteni, ami forgatókönyv a fejünkben van. Érdemes elgondolkozni rajta tehát, hogy tényleg mi akarjuk vagy valamikor korábban elfogadtuk valakitől és elkezdtünk hinni abban, hogy másképp nem működhet.

Mi a fontos számodra igazán?

A karácsonyban mindenkinek más a fontos, mindenki másból tudja megélni az ünnepi hangulatot és teljesen rendben van, ha szeretjük a díszes házat, szeretjük a rendet és tisztaságot magunk körül, szeretjük a finom ételeket, csak arra kérlek, figyeld magad! Élvezettel teszed? Feltölt a készülődés? Mikor van az a pont, amikor legszívesebben azt mondanád, ezt már nem szeretném? Mikor van az a pont, amikor görcsössé válik a dolog? Amikor megjelenik a hang a fejedben és annak a hangnak – ki tudja honnan jön de – mindenáron meg akarsz felelni neki? 

Ott választhatsz mást! Ott válassz is mást! Ott dönthetsz arról, hogy most más töltene fel. Pl.: Szívesebben játszanék most a gyerekekkel, szívesebben ülnék le a kanapéra, odabújva a páromhoz. A békét az teremti meg a családban, ha benned is béke van, nem fordítva! 

Ne feledd, ha Te jól vagy, a körülötted lévők töltekezhetnek belőled! 

Csodás Ünnepeket és Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Szeretettel, Hortenzia

Aktuális programjaim:

Harcok nélküli anyaságra vágysz? 

Az Önazonos szülő online coaching csomagom négy alkalmat ad Neked három áráért arra Velem, hogy megértsd miért nem tudsz kiszállni a harcokból Önmagaddal, a harcokból a gyermekeiddel, esetleg a pároddal. A megértések pedig lehetőséget adnak, hogy új utakat teremts magadnak arra, hogy béke legyen mindegyikőtök szívében. A kedvezményes csomag december 24. éjfélig vagy öt jelentkező erejéig él!

Jelentkezni itt tudsz:

3+1 – Önazonos szülő csomag – lp

Ha tetszik a cikkem, oszd meg facebookon:

Követhetsz más csatornákon is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük