fbpx

Magamról – munkámról

Szülő, gyerek coaching – ontológiai coaching

Gyalog Hortenzia

Gyalog Hortenzia vagyok, szülő, gyerek coach (hivatalosan life & kids life coach).

Eredeti szakmám műszaki informatikai mérnök, és tíz éve ebben dolgozom. Viszont gyerekeim születése után megváltozott az életünk. A középpontba a gyerekek kerültek.

Sokszor megfogadtam korábbi életemben is, hogy gyermekeimnek mindent megadok, amit csak egy szülő megadhat, hogy sokkal jobb gyermekkoruk legyen, mint amilyen az enyém volt.

De mit takar az a minden? Anyagi nehézségeink nincsenek, megvehetek nekik, amit csak meglátnak, de az vélekedésem szerint a semmivel egyenlő, sőt… A minden számomra azt jelenti, hogy olyan családi környezetet teremtünk nekik, amiben boldog és kiegyensúlyozott gyermekekként nőhetnek fel. Megtanulhatják kezelni a különböző érzéseiket, a konfliktus helyzetekben rugalmasan képesek reagálni. Megtanulhatják, hogy a kudarc valójában egy új lehetőség, hogy valaminek újra nekiláthassanak a kudarcból tanulva, nagyobb tudás birtokában, és még sorolhatnám…

Igen ám, de ezt hogyan lehet megtanítani nekik, ha még én sem tudom? – jött magamban a kérdés. Mindent megpróbáltam, amit csak az akkori tudásommal ki tudtam találni, de egyre keservesebb volt a helyzet. A nagyobbik gyerkőcöm szófogadatlan volt, a kisebbik 9 hónapos koráig nem aludta végig az éjszakát. Állandóan feszült voltam és már sokszor kiabáltam is tehetetlenségemben. Soha nem volt jó kedvem, mindig mindenkit hibáztattam azért, hogy mennyire rosszul érzem magam a bőrömben. Elkezdtem figyelni, mikor hogyan reagálok és egy idő után jött a felismerés, ugyanez a viselkedés ismerős, már láttam valahol… gyerekkorom emlékképei ugrottak be… JAJJ NEE!!! Elkezdtem kutatni, hogyan lehetnék másmilyen!

Gyermekként szüleinktől tanuljuk meg, milyen helyzetben, hogyan „kell” viselkedni. Ezért van az, hogy akaratlanul is ezek a minták jönnek elő, mikor mi kerülünk felnőttként hasonló helyzetekbe. 

Sok könyvet olvastam el, sok előadást hallgattam meg, igyekeztem minél több rendezvényre is eljutni, hogy mindent, amit kell, megtanuljak ahhoz, hogyan tudok türelmes maradni, és hogyan tudom a gyerekeimet úgy felnevelni, hogy boldogan éljék az életüket és elérjenek mindent, amit csak szeretnének.

Mindent, amit tanultam, beleépítettem az életünkbe. Kísérleteztem, mi válik be, mi nem. Ha valamit úgy láttam, nem volt jó, akkor változtattam rajta. Másfél év távlatában most úgy érzem, nagyon-nagyon jó úton haladunk. Az elmúlt fél évben például alig volt olyan hiszti, ami pár perc alatt el ne múlt volna úgy, hogy a gyerkőc is elégedett, pedig a hiszti tárgyát nem kapta meg. Ha szomorú az egyik, a másik megy vigasztalni. Persze vannak súrlódások, de nem mindegy ezeket hogyan kezeljük és hogyan kezelik a gyerekek.

Jó érzéssel tölt el, mikor egyre több, pozitív visszajelzést kapok és mikor kérdeznek, hogy ezt hogyan értük el… erre nincs sablonos megoldás… minden családnak más más a mozgató rugója, minden embert, ahogy gyermeket is más és más motivál… egyre jobban azt éreztem, hogy szeretném a lehető legtöbb gyereknek és természetesen szüleiknek is segítséget nyújtani, hogy könnyebben elérhessék a harmóniát a családjukban. Szeretnék minél több családnak kulcsot adni a boldogságukhoz és ezért dolgozok, mert annál nagyobb öröm nincs, ha a gyerekek boldogak és kiegyensúlyozottak!

Egy szülő számára is az a legnagyobb öröm, mikor látja, hogy gyermeke bármilyen helyzetben megállja a helyét és boldogan halad a saját jövője felé.

Ezért tekintem hivatásomnak, hogy minél több gyermeknek és szüleiknek segíthessek, hogy harmonikus, boldog környezetben élhessenek és jól érezzék magukat a bőrükben. Vélekedésem szerint egy családban a gördülékeny együttműködés mellett az egyének kiteljesedése, önmegvalósítása is egyaránt fontos. Ezen kettősség egyensúlyának megtartása az igazi kihívás a mindennapokban a család összes tagjára nézve. Annak a valószínűsége nagyon magas, hogy ha valamelyik szülő megoldhatatlannak tűnő problémával küzd, a gyermek megérzi és érzelmileg mély nyomot hagyhat benne.

Hiszem, hogy a boldog, kiegyensúlyozott gyermek titka, a boldog szülők és az általuk teremtett harmonikus családi légkör.

Folyamatosan törekszem arra, hogy az elméleti ismeretek elsajátítása mellett a leghatásosabb módszereket és technikákat minél mélyebb szinten ismerjem meg, hogy a hozzám fordulók – legyen szó a szülőkről, nagyszülőkről vagy a gyermekekről – igazán minőségi jövő orientált segítséget kapjanak elakadásaikra.

Véleményem szerint egy nőnek – ugyanúgy ahogy egy férfinak is – több szerepben kell helytállnia a mindennapokban. A saját helyzetemet figyelembe véve a családban én, mint nő szeretnék helyt állni anyaként, társként, független nőként és háziasszonyként is. Ennél a négyesnél kell megtalálni azt az egyensúlyt, mely a családunk többi tagjának szerepeivel és azok egyensúlyi helyzetével is kooperál.

Ha valahol kibillen a rendszer az egyensúlyból olyan mértékben, hogy azt már egyedül nem vagyunk képesek visszaállítani, akkor beszélünk elakadásról, krízis helyzetről. Ebben az esetben nagy segítség lehet egy kívülálló szakember – adott esetben én – , akivel közösen gondolkodva új szempontok alapján, más más perspektívából is meg lehet vizsgálni az adott élethelyzetet és a jövőre koncentrálva megtalálni azt az utat, amely ismét a helyes irányba tereli életünket.

Nyelvi kifejezéseink, beszédmódunk és metakommunikációnk segítségével adjuk tudtára embertársainknak, hogy milyenek vagyunk, milyen szabályok szerint élünk, milyen szokások rabjai vagyunk, egy szóval saját világnézetünket így juttatjuk érvényre. Az ontológiai coaching technikái ezen tulajdonságainkat hívja segítségül, hogy nyelvi metaforáinkon (céltartomány) keresztül tudjuk felfejteni az elakadást kiváltó szokásmintát és azt átalakítva vagy szükség esetén egy forrástartomány (ami szintén lehet metafora, vagy akár egy idézet, esetleg filmrészlet) segítségével kicserélve oldjuk fel a keletkezett gátat.

Fontos tudni, hogy a problémából nem egyértelműen következik a feladat…

Ahhoz, hogy a megfelelő feladatot végezzük el, adott esetben előfordulhat, hogy több szemszögből is meg kell vizsgálnunk azt az élethelyzetet, amit problémának tekintünk.

Te is szeretnéd megoldást találni a problémáidra amik a gyermeknevelésben vagy a családi életedben keletkeztek? Viszont nincs annyi pénzed és időd, hogy magadtól találd meg azokat a terveket / stratégiákat, amik gyermekeid számára és számotokra is élhetőbbé, harmonikusabbá teszik a családi légkört? Szívesen segítek. Szolgáltatásaimról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Szeretettel várom megkeresésedet, Hortenzia